In 1972 publiceerde Ms. Guo Lin, een bekende Chinese Qigonglerares, een nieuwe Qigongvorm. Guo Lin New Qigong was gemakkelijk aan te leren en te beoefenen. Zij maakte Qigong toegankelijk voor een groot publiek en verlaagde de drempel om Qigong te beoefenen. Ineens zag men in Bejing grote groepen mensen die Qigong in het park gingen doen.

In 1979 werd de Bejing Qigong Vereniging opgericht, de eerste grote Qigong organisatie in China, geleid door de Chinese overheid en de Chinese Vereniging van Wetenschappers. Een keerpunt voor Qigong, waar het voorheen voornamelijk bestemd was voor een selecte groep mensen was Qigong ineens toegankelijk voor een groot publiek.

Het aantal Qigongbeoefenaars groeide enorm snel. Er ontstond behoefte aan meer theoretische informatie over Qigong.  De theorie van de traditionele Qigongvormen werd opnieuw ontwikkeld. Mr. Jiao vertelde over de helende werking van Qigong vanuit het medische aspect, in het bijzonder vanuit het oogpunt van de Westerse geneeskunde. Dr. Pang Ming bestudeerde de traditionele Qigong vormen vanuit de oude Chinese culturen. Hij publiceerde de algemene  karakteristieken van Qigong: spirituele cultivatie, morele cultivatie, ademcontrole,  lichaamshouding en lichaamsbeweging.

Een nieuw Qigongtijdperk was begonnen. De ‘Zhineng Qigong Science’ en de zogenoemde ‘Populair Qigong’ ontstonden, gericht op de cultivering van interne én externe Qi. De externe Qi werd benut om de eigen oefening en de eigen gezondheid te verbeteren. Omdat er in Populair Qigong minder regels waren kon deze vorm met veel mensen tegelijk beoefend worden. Het beoefenen van Qigong met grote groepen mensen is de basis voor Zhineng Qigong Science.

Begin 1985 introduceerde Dr. Pang Ming met groot succes de ‘Qiveld Techniek’ en de ‘Hunyuan Qi Theorie’ van Zhineng Qigong. De Lift Qi up Pour Qi down Methode en de Body and Mind Methode werden aan veel mensen geleerd, methoden en theorieën die gebruikt worden voor genezing. 

Een aantal jaar later richtte Dr. Pang Ming het grootste medicijnvrije ziekenhuis ter wereld op. In dit Huaxia Center werd Zhineng Qigong voortdurend verder ontwikkeld.  In het Centrum werkte men met Zhineng Qigong, liefde en levensenergie.  Er kwamen veel studenten en de methode kon uitgebreid getest en aangepast worden. Waarschijnlijk is het nooit voorgekomen dat een Qigongvorm uitsluitend voor een wetenschappelijk doel zo uitgebreid getest is. Zhineng Qigong draagt ook de naam ‘slimme’ of ‘intelligente’ Qigong.

Zhineng Qigong is door de Chinese overheid (dept. van sport) gekozen uit 21 verschillende Qigongvormen en is verklaard tot de meest effectieve vorm van Qigong om de vitaliteit en gezondheid te verbeteren. Zhineng Qigong zich inmiddels verspreid over de hele wereld. Tegenwoordig beoefenen dagelijks miljoenen mensen een vorm van Qigong.