Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een bewegingsleer waarmee je actief en preventief werkt aan een gezond lichaam en een kalme geest.

Lichaam 

De oefeningen ontspannen, maken de gewrichten soepel, versterken de spieren, laten de energie stromen door lichaam en organen, verbeteren het evenwicht en de coördinatie. De bewegingen worden staand uitgevoerd, vanuit een ontspannen houding, zijn rustig en geschikt voor iedereen.

Geest

Onderzoek wijst uit dat de mens tussen de 45.000 en 60.000 gedachten heeft per dag. Waanzinnig veel, met een enorme mentale druk tot gevolg. Tijdens de oefeningen concentreer je je op de bewegingen zelf. In het begin is dat nog best een ding, maar na een tijdje voel je de geest kalm, aanwezig en bewuster worden.

Laagdrempelig
Zhineng Qigong heeft een praktische benadering, de oefeningen zijn eenvoudig en snel te leren. Door te doen en te herhalen leer je ze vanzelf. 

GRATIS PROEFLES EN INFORMATIE

Wil je meer weten over Zhineng Qigong, het gewoon eens uitproberen of mij leren kennen? Doe dan een keer vrijblijvend mee met een van de lessen, zodat je kunt ervaren of het iets voor je is. 

Het aantal Zhineng Qigong beoefenaars wereldwijd neemt met de dag toe! Wie weet ben jij de volgende!

Mindfulness in beweging

Zhineng Qigong wordt ook wel beschouwd als meditatie in beweging. De rustige bewegingen maken het lichaam los en ontspannen en de geest rustig en kalm. Door met de aandacht bij de oefening te blijven, is er geen plaats voor afleidende gedachten.

Zhineng Qigong is voor iedereen toegankelijk. Jong of oud, lenig of stijf, gezond of ziek: iedereen kan Zhineng Qigong beoefenen. Dus ook als je een blessure of klacht hebt, kun je souplesse opbouwen door deze bewegingen.

De bewegingen worden uitgesproken en voorgedaan, samen voeren we ze uit. Je leert op welk gebied ze betrekking hebben en wat het effect is. Door te doen en te herhalen leer je de bewegingen vanzelf.  Kun je een beweging tijdelijk deels of niet nadoen dan is er een eenvoudigere vorm. Tijdens de les sta je, is dat even te zwaar dan ga je lekker zitten. Je doet dat wat je kunt en dat is goed genoeg. Het is de bedoeling dat je ontspant. Het is geen wedstrijd, het gaat om het verbeteren van jouw gezondheid, zonder iets te forceren. 

Je draagt gemakkelijke kleding waarin je vrij kunt bewegen en staat op binnenschoenen, slippers, sokken of blote voeten, net wat jij prettig vindt. 

Elke les duurt een uur. Een kwartier voor aanvang staat er thee klaar. Dan kun je even landen, tot jezelf komen, om in de Qigong sfeer rustig aan de les te beginnen. 

Zhineng Qigong lessen

In de introductiecursus van 6 lessen leer je de basisbewegingen en een deel theorie, zodat je begrijpt hoe een oefening gaat en wat deze voor je lichaam  en/of geest doet. Bij deze lessen staat ontspanning voorop. Tussendoor krijg je uitleg of doen we een korte meditatie. Elke les herhaal je oefeningen en leer je nieuwe aan. We sluiten af met een zittende oefening om het zelfgenezend vermogen te activeren en versterken. Voor aanvang van de cursus ontvang je informatie over de inhoud van de lessen. Na elke les krijg je een appje met extra uitleg of een oefening voor thuis.    

Aan de start van elk seizoen worden deze lessen gegeven in groepsverband. Wil je midden in een seizoen starten, dan kun je individueel of met een klein groepje  kiezen voor privélessen, tijdstip in overleg.

Heb je al Zhineng Qigong ervaring of de introductiecursus gevolgd, dan kun je doorgaan met de vervolglessen. Je weet inmiddels hoe je de bewegingen uitvoert  en gaat steeds meer ervaren en voelen. De bewegingen worden ontspannen en met aandacht uitgevoerd, waardoor de Qi beter gaat stromen. Tijdens de lessen  verdiep je je in de Zhineng Qigong kennis ter verfijning van het bewustzijn om het energieniveau kunt verhogen.  Dit leidt tot een sterke gezondheid, een harmonieus lichaam en een wakkere geest. We starten altijd met de basis en doen elke les een variatie aan Zhineng Qigong oefeningen, waarbij het hele lichaam aan bod komt. 

Qi: levenskrachtenergie

Qi en werken met Qi is één van de belangrijkste onderdelen van Zhineng Qigong. Hier in het Westen staat Qi voor adem, levenskracht, vitale of spirituele energie. In het Oosten zien ze het als de bouwsteen van alles wat leeft en is het de verbinding tussen alles wat er bestaat. 

In de traditionele Chinese geneeskunde zijn ziekte en pijn signalen van onbalans.  Qi is de onzichtbare meester, verantwoordelijk voor een vitaal lichaam en gezonde geest. De kwaliteit van jouw Qi maakt dat je je gezond of ziek voelt. Qi stroomt door de meridianen (energiekanalen) waarop de acupunctuurpunten liggen. De acupunctuurpunten zijn toegangspoorten tot de levensenergie, waarvan er enkele gebruikt worden bij Zhineng Qigong.

Qigong betekent werken met energie. De zachte bewegingen samen met een aandachtige geest zorgen ervoor dat de Qi vrij kan stromen en eventuele blokkades worden weggenomen of beter nog: worden voorkomen. Door de oefeningen verbeteren en veranderen we de kwaliteit van Qi in ons lichaam. 

Geschiedenis

Qigong is een duizenden jaren oude Chinese bewegingsleer die in besloten kring werd beoefend, overgebracht van leermeester op student. Dr. Pang Ming (1940), de grondlegger van Zhineng Qigong Science, werd als kind beïnvloed door de traditionele Qigong. Na zijn studie tot arts in Westerse en Chinese Traditionele geneeskunde bestudeerde hij jarenlang Martial Arts en verschillende Qigong vormen. Eeuwenoude kennis en ervaring in combinatie met moderne medische inzichten vormen de basis van Zhineng Qigong. 

Onderzoek

Qigong is, net als acupunctuur en kruidenleer, onderdeel van de Chinese geneeskunde. De effecten van Qigong op de gezondheid zijn onderzocht in langjarige omvangrijke studies. Uit 11 verschillende Qigong vormen heeft de Chinese overheid Zhineng Qigong verklaard tot meest effectieve vorm.

 

Lessen en ervaringen

LESSEN
Maandag 9:00-10:15 uur
Dinsdag 9:00-10:15 uur
Woensdag 9:00-10:15 uur
Het maxium aantal deelnemers is 10.
Inhalen in overleg, indien er plaats beschikbaar is in een andere groep. 
Bel, app of mail om je op te geven of om geheel vrijblijvend een keer mee te doen met een van de lessen.
Periode
2023
Maandag 30-10, 6-11, 13-11, 27-11, 4-12 en 11-12.
Dinsdag 31-10, 7-11, 14-11, 28-11, 5-12 en 12-12.
Woensdag 1-11, 8-11, 15-11, 29-11, 6-12 en 13-12.
2024
De lessen starten vanaf maandag 8 januari.
Tarieven
2024
€ 200,00   24 lessen in de periode van week 2 t/m  28
€ 100,00   10 lessen vanaf week 2 tot Pasen
€   50,00    5 lessen tussen Pasen en Pinksteren
€   60,00    Introductiecursus van 6 lessen
€   45,00    Privéles van 60 minuten
€   10,00    Per les als je halverwege een periode start
Locatie
Satellietbaan 33 in Hillegom (vlakbij Karwei en Rataplan).
Voldoende gratis parkeergelegenheid op het eigen terrein en op straat.
De oefenruimte is op de eerste verdieping.
Bij mooi weer gaan we naar buiten.
Ervaringen

Elke keer na een les Zhineng Qigong kom ik relaxed thuis. Ik merk ook dat ik beter in mijn vel zit. Conny geeft tijdens haar lessen duidelijke aanwijzingen en is heerlijk ‘down to earth’ en op de praktijk gericht. Daarnaast hebben we als groep een leuke band met elkaar en lachen we veel. Beslist een aanrader! Marijke

Voor mij een heerlijke en diep ontspannende bewegingsvorm. Zachte oefenvormen voor lichaam en geest. Dat hangt ook samen met de manier waarop er les gegeven wordt. Conny is heel down to earth, blij, totaal niet zweverig, overvraag je lichaam niet is haar devies. Een voor mij heerlijk totaalplaatje! Liesbeth